Noi 20

Festival de colinde ”Noi umblăm a colinda” ediția a XI-a

Sărbătoarea Naşterii Domnului reprezintă pentru noi un moment de bucurie, pe care vrem să-l exprimăm  prin cântec şi să îl transmitem tuturor.

            În acest sens, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea,  Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, ERA Shopping Park Oradea și Palatul Copiilor și Elevilor Oradea organizează  în  data de 15 XII 2015 la ERA Shopping Park Oradea, Festivalul de colinde  ”Noi umblăm a colinda”.

            Festivalul îşi propune identificarea şi promovarea colindului autentic şi cuprinderea sa într-o culegere.

            Festivalul se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni:

  1. Colinde bihorene inedite(culese de la colindătorii în vârstă din sat)  – sub formă de concurs
  2. Colinde de largă circulaţie

Pot participa grupuri de colindători constituite din maxim 12 elevi(un grup de colindători /unitate).

Repertoriul va cuprinde un nr. de 3 colinde, din care cel puţin una să se înscrie  în prima secţiune.

Festivalul cuprinde o etapă de preselecţie ce vizează  repertoriul încadrat în  secţiunea Colinde inedite. Preselecţia urmăreşte vechimea şi  originalitatea colindei culese dint-un sat sau altul. În acest sens colindele se vor transmite pe suport audio(CD) şi pe suport scris(textul integral), într-un plic la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, până la data de 08 12 2015, cu menţiunea pentru Festivalul de colinde, însă confirmarea de participare se va face în scris până la data de 04 12 2015 la ISJ Bihor pe adresa de e-mail flnegrutiu@yahoo.com, precizându-se numărul și numele elevilor din grupul de colindători, numele conducătorului de grup, calitatea şi datele de identificare(tel). Pe suportul audio se va înregistra colindul interpretat de rapsodul popular, iar pe suportul scris se va menţiona titlul colindului cu denumirea locală, numele  persoanei care interpretează, vârsta, localitatea de domiciliu.

Grupurile selectate pentru festival vor fi invitate în scris până la data de 11 12 2015.

În festival grupul de colindători va interpreta colindul în port popular autentic(dacă se poate să reprezinte zona de origine a colindului).

Se recomandă cadrelor didactice implicate în această acţiune să colaboreze cu preotul din parohie sau alte persoane care pot susţine demersul lor.

 

INSPECTOR ȘCOLAR 

Pr. prof. Florin NEGRUȚIU 

Evanghelia zilei Biblia ortodoxa