Noi 16

Program filantropic ”De Crăciun adoptă un suflet”

"De Crăciun, adoptă un suflet!"

Program filntropic la care sunt invitați să se alăture profesori de religie și alte cadre didactice interesate

"Daţi mai întâi milostenie cele ce sunt înlăuntrul vostru şi, iată, toate vă vor fi curate" (Luca 11,41)

Concepută în anul 2009 ca un program de propovăduire a milei creştine şi a spiritului filantropic, proiectul "De Crăciun, adoptă un suflet", aflată în acest an la cea de-a V-a ediție, este menit să vină în sprijinul comunităţii, implicând credincioşi, profesori, societăţi comerciale, organizaţii, colaboratori şi parteneri din cuprinsul Eparhiei Oradiei, într-un demers de împreună slujire a parohiilor ortodoxe şi promovare a valorilor creştin ortodoxe, într-o lume din ce în ce mai secularizată.

În fiecare an, peste 500 de copii, persoane cu dizabilităţi şi membrii ai familiilor aflate în dificultate primesc ajutorul campaniei "De Crăciun, adoptă un suflet", prin intermediul parohiilor ortodoxe particpante, împreună cu alţi sponsori şi colaboratori, pe lângă micile cadouri oferite copiilor de Sf.Nicolae, au oferit alimente, îmbrăcăminte, jucării şi bunuri de folosinţă personală, dar şi sponsorizări în bani pentru centrele beneficiare ale proiectului.

Proiectul se desfăşoară pe mai multe etape, după cum urmează:
15-30 noiembrie - Organizarea la nivelul partenerilor de proiect (grădinițe, școli, companii, etc) și a parohiilor a grupului de iniţiativă a proiectului, format din profesori, credincioşi interesaţi de această acţiune. Grupul de iniţiativă a delegat un reprezentant care a menţinut legătura cu echipa de coordonare de la nivelul Centrului Eparhial, pe tot parcursul implementării proiectului;
01-04 decembrie - Selectarea beneficiarilor şi efectuarea listei de cumpărături,  de către grupul de iniţiativă de la nivelul parohiei, pentru  cazuri sociale grave din școală,  parohie, aflate în situaţii de risc şi de marginalizare socială.
13-24 decembrie - Efectuarea cumpărăturilor, realizate în regim propriu sau într-unul din centrele comerciale partenere acestei acţiuni (Selgros Supermarket), prin intermediul grupului de iniţiativă de la nivelul parohiei, sub coordonarea preoţilor parohi. Selgros Supermarket a completează cadourile cu o donaţie în bunuri pentru fiecare parohie participantă.

BENEFICIARII DIN FAMILII:
familii monoparentale;
persoane cu dizabilităţi grave;
persoane cu afecţiuni cronice grave;
vârstnici cu nevoi speciale.

CENTRE SOCIALE BENEFICIARE:
Centrul de locuinţe protejate Filantropia de la Beznea;
Centrul de zi pentru persoanele afectate de Scleroza Multimplă "Acoperământul Maicii Domnului "

Un element nou al acestui proiect il constituie colaborarea dintre parohii(se poate extinde și la școli) pentru acordarea de sprijin unui număr cât mai mare de beneficiari. Astfel, parohiile(școlile) care pot oferi sprijin unui număr mai mare de beneficiari, prin medierea echipei de la Centrul Eparhial, oferă sprijin familiilor identificate de alte parohii(școli), care nu au resurse suficiente pentru a acoperii nevoile listei de beneficiari. O astfel de colaborare a existat în edițiile precedente ale proiectului între următoarele parohii: Parohia Oradea Nufarul, Parohia Oradea Iosia Nord, Parohia Oradea Sfinţii Trei Ierarhi şi Paraclisul Episcopal Sfântul Dumitru izvorâtorul de Mir și lista poate fi completata de la o ediție la alta. (Informații suplimentare: Pr.Laurentiu Lazăr 0744647825, Prof. Florin Negruțiu 0745674391)

 

  INSPECTOR DE SPECIALITATE,

   Prof. FLORIN NEGRUȚIU

Evanghelia zilei Biblia ortodoxa